Het maken van een Zigmix

Het zigvissen is de laatste jaren steeds meer in de publiciteit gekomen en dat is niet voor niets. Ondanks dat we karper veelal op de bodem of aan de oppervlakte proberen te vangen, is het juist de middenlaag waar de karper het meeste van zijn tijd vertoefd. Het bevissen van die middenlaag is dan ook helemaal geen slechte keuze! In het artikel van vandaag laat ik zien hoe je vrij simpel zo’n zigmix kan maken welke bestaat uit zowel drijvende, zwevende als zinkende deeltjes. Een goede zigmix trekt voor een langere tijd een verticaal voerspoor en zorgt er tevens voor dat een karper in alle waterlagen wat lekkers kan vinden. Laten we beginnen!

1
De benodigdheden

Toegegeven, de makkelijkste manier om een zigmix aan te maken is door een kant-en-klare zigmix aan te schaffen als de Mainline Souper Zig Mix of Martin SB Zig It. Toch is het veel leuker om zelf aan de slag te gaan met ingrediënten, weet je gelijk wat erin zit en kun je ook de prijs van de zigmix drastisch drukken. In de zigmix die ik vandaag voorstel zitten een paar spotgoedkope ingrediënten als harde (gekookte) maïs, tarwezemelen en kokosmelk. Daarnaast vonden we het Nederlandse Fishlife en het Belgische Ambrosia Carp Baits bereidt om enkele producten te verschaffen om de ideale zigmix te maken welke ook nog eens lekker betaalbaar is. Laten we beginnen!

2
Hard gekookte maïs en hennep

Een zeer goede basis voor een zigmix is het gebruik van fijne partikels. Buiten dat partikels gunstig zijn qua prijs, hebben ze meer voordelen. Ik gebruik zelf een combinatie van hennep en maïs en kook deze combo na minimaal 24 uur weken een dik uur door. Hierdoor kook je de partikel als het ware kapot wat ik een pre vindt. Er ontstaat een soort van maïspap welke plakkerig is en vooral een wolkend effect geeft onderwater. Dit is precies wat ik van mijn partikels verlang en al helemaal in een zigmix waarin het visuele aspect dubbel telt. Naast hennep en maïs zijn er nog legio partikels die prima gebruikt kunnen worden. Denk aan linzen en tarwe of een partikelmix als duivenvoer. Kook alle partikels extra lang door voor een echte partikelpap. 

3
Ambrosia grondvoer

Om de partikels meer massa/volume te geven is het raadzaam om enkele melen toe te voegen of een kant-en-klare zig- of grondvoermix. In dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van de Ambrosia grondvoermix van het Belgische Ambrosia Carp Baits. Een zoete roze grondvoermix welke rijk voorzien is van grove deeltjes. Ook de prijs van 3,00 euro de kilo is in dit geval zeer aangenaam. We mengen de plakkerige partikels goed door het grondvoer heen.

4
Een combo van grondvoer en gekookte partikels

In dit voorbeeld heb ik gekozen om naast de grondvoermix nog een element toe te voegen en dat zijn tarwezemelen. Tarwezemelen zijn van nature enorm licht en drijvend. Waar het grondvoer langzaam naar de bodem zinkt, zo blijven zemelen langer in het water hangen. Alternatieven voor tarwezemelen zijn ondermeer krill poeder, Soja Isolaat, garnalenmeel, aardappelvlokken, paneermeel, havermout. De prijs voor een zakje tarwezemelen van Zonnatura is slechts 0,92 euro per 200 gram. Een lekker goedkoop ingrediënt ook nog eens!

5
Voeg de tarwezemelen toe

De basis van je zigmix is nu gelegd en nu is het enkel nog zaak om je zigmix ‘slobby’ te maken. Wat je als het ware gaat doen is van je droge mix een soort van pap maken die enorm wateroplosbaar is. Dit alles om zo een explosief wolkend effect te krijgen als je de zigmix in het water gooit. De makkelijkste manier om dit te doen is door het toevoegen van melkproducten. Dit deden we als het ware al met de kapot gekookte partikels die een soort van maïsmelk opleverden. We gaan dit effect versterken door middel van melkproducten. Vooral in Engeland is kokosmelk hiervoor favoriet. Het is iets stroperiger, veel aromatischer, lekker betaalbaar en zoet! Ik heb gekozen voor de variant van Improba welke 0,99 euro per 250ml kost. Er zijn nog goedkopere varianten op de markt verkrijgbaar.

6
Voeg alle kokosmelk toe

Qua melkproducten kan je uit velen varianten kiezen. Naast kokosmelk kun je ook kiezen voor koemelk, koffiemelk en andere vloeibare varianten. Ook kalveren opfokpoeders (Vitamealo), koffiecreamers, Nutrilon en andere melkpoeders kunnen worden toegevoegd tezamen met water. Naast melkproducten gooi ik in dit voorbeeld ook nog een liquid door de mix heen om de smaak en kleur te boosten. In dit voorbeeld gebruik ik BlitZ in de smaak Pitaya (dragonfruit) van Fishlife/Ambrosia Carp Baits. Deze stroperige toevoeging is uniek doordat er gebruik is gemaakt van 100% natuurlijke glitters. Hierdoor valt dit product nog meer op in het water en dat willen we natuurlijk. Het gebruik van glitters in aas hebben de heren van Fishlife slim afgekeken uit de forelvisserij. 

7
Voeg je favoriete liquid toe! (foto: Fishlife Pitaya BlitZ dip)

In principe zitten nu alle ingrediënten in je mix. Zoals we alleen net al zeiden is het nu zaak om je mix nog meer ‘slobby’ te maken. Dit doe je door simpelweg water toe te voegen aan je mix. Je mix wordt nog meer wateroplosbaar en zal onderwater een flinke voerwolk teweegbrengen. Het is aan jou hoeveel water je wilt toevoegen. Wil je de mix uiteindelijk gaan spodden dan is het raadzaam om niet teveel water toe te voegen. 

8
Visueel sterke liquids zijn een pre!

Je zigmix is klaar! Je kan nu je zig uitwerpen en door middel van een spod bijvoeren of je gooit voer en zig in de lades van je voerboot. Je kan wanneer je een voerboot gebruikt, de attractiviteit nog een beetje opschroeven door vertikaal uitwasemende producten toe te voegen. Als voorbeeld kun je kiezen voor de Fizz Tablets van Leonard Fishing Tackle of voor de Power Rocks van Fishlife. De Tablets bruisen in een korte tijd een flinke hoeveelheid attraktoren naar de oppervlakte. De Power Rocks zijn keiharde voerballen welke ook geleidelijk hun attraktoren afgeven. Door het toevoegen van dit soort producten creëer je net even dat beetje extra attractiviteit. Niet verkeerd dus!

9
Fizz Tablets van LFT en Power Rocks van Fishlife

Het maken van een zigmix hoeft niet moeilijk te zijn of een vermogen te kosten. Zoek eens in de supermarkt naar betaalbare ingrediënten of surf eens naar de websites van Fishlife en Ambrosia Carp Baits. Voor zeer betaalbare producten ben je bij hun aan het adres. Veel succes met geven van je eigen draai aan de zigmix!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.