Luncheon Meat

Vlees komen we steeds meer tegen in karperaas. Sommige boiliefabrikanten gebruiken vleespoeder om een lekkere boilie te draaien. Andere aassoorten van de oude stempel als  Luncheon Meat, Smac, Spam, Corned Beaf en schouderham uit blik, worden door sommige vissers nog gebruikt onder de pen. Anderen gebruiken liever honden- of kattenvoer waarbij de vlezige brokjes in gelei vaak ook onder de pen worden gevist. In dit artikel gaan we in op Luncheon meat. Een van de oudste aassoorten voor onze vriend de karper. Hoe vissen we met Luncheon meat, hoe voeren we het en hoe monteren we het aan de haak? In dit artikel geef ik uitleg zodat ook jij straks weer met dit superaas kan vissen!

Wat is Luncheon meat?

Luncheon meat wordt in onze keuken veelvuldig gebruikt als extra vlees in de macaroni of nasi. Een enkeling snijdt graag plakjes ervan voor op zijn boterham. Maar wat is Luncheon meat nu eigenlijk?
Luncheon meat is over het algemeen een product wat gemaakt is uit varkensvlees, vet, kippenseparatorvlees, kruiden en tarwezetmeel. Het is samengeperst vlees met een hoog vetgehalte waardoor deze behoorlijk verzadigend kan werken. De voedingswaarde van de luncheon meat versie die ik voor dit artikel gebruikte (luncheon meat van Lupack) waren als volgt: eiwitten 10gr, koolhydraten 9gr en vetten 23 gram (voedingswaarde per 100gr.). Opvallend hierbij is het vetgehalte. Weinig voeren met dit spul is dus beter dan veel!  Tegenwoordig zijn er veel hengelsportmerken die speciale luncheon meat verkopen met smaak- of eetlustopwekkende toevoegingen. Onder andere het merk Marcel van der Eijnde, heeft luncheon meat in scopex, aardbei, vis en gekruide versie. Ook een boosted versie met betaine is verkrijgbaar. Dynamite baits levert ook twee spicy varianten net als Bait-tech dat doet met hun boosted luncheon meat. De keuze wordt steeds groter om nog maar niet te praten over andere vleesvarianten als Spam, Corned beaf, Smac, schouderham uit blik etcetera. Denk er wel altijd aan bij gebruik van deze producten dat de houdbaarheid nadat het blik is opengetrokken flink wordt gereduceerd! Opmaken die handel dus!

Van den Eynde Luncheon Meat met smaakjes

Hoe te monteren op de haak/hair

Er zijn verschillende manieren om te vissen met luncheon meat. In principe zijn drie methoden te onderscheiden. De eerste manier is de meest simpele manier. Het vissen van Lucheon meat direct op de haak. Doordat het vlees redelijk zacht is, is er prima mee onder de pen te vissen. De tweede manier is luncheon meat aan de hair. hierbij is het belangrijk dat het stoppertje wat de luncheon meat vasthoudt genoeg houvast kan geven. Onder andere Fox heeft speciale stoppertjes hiervoor, de Luncheon Meat Props. Ook andere firma’s leveren speciale grotere stoppertjes of aasschroeven om zacht aas als luncheon meat meer houvast te geven. De derde manier is tevens een manier om luncheon meat aan een hair te bevestigen. Alleen vergroten we de houvast van het vlees. Het nadeel van Luncheon meat is dat een dunne hair snel door het vlees snijdt en we hierdoor snel dit aas van de hair afgooien. Deze derde methode van montage kan dit iets verhelpen. In principe is het heel simpel. We snijden een blokje luncheon meat en pakken een tijgernootboortje. We boren een gaatje in het midden en plaatsen een stuk siliconenslang wat precies in het gaatje past. Nu steken we een boilienaald door het gat en monteren hem op de hair. we sluiten af met een Hair extender van Korda die we in de siliconenslang trekken. Het geheel zit nu goed vast. De kans dat de luncheon meat uitscheurt bij het ingooien is nu geheel gereduceerd! Een zelfde manier die ik zelf altijd gebruik is als volgt:

Stap 1:
Trek het sleuteltje van de verpakking af en open het blik. Trek het stuk Luncheon meat uit de verpakking.

Maak middens het bijgeleverde sleuteltje het blik open


Stap 2: Prik een baitpunch, stukje pvc of appelboor door het vlees en haal het binnenste vlees uit je baitpunch.

Haal het binnenste vlees uit je baitpunch eruit en snijd de worst in stukjes naar keuze


Stap 3: Pak een hard stukje tube en prik deze door het midden van je net gefabriceerde stukje vlees.

Prik de harde tube geheel door de luncheon meat heen


Stap 4: Haal nu de hair door de harde tube heen. Als er een beetje vlees in de tube zit kun je deze rustig verwijderen met een splicing needle.

Haal de hair door de harde tube heen en sluit af met een groot stoppertje


Je luncheon meat presentatie is klaar!

Het eindresultaat!


Creëer nog wat pellet chaped luncheon meat voor je andere hengels of voor als je wilt verversen. De overige luncheon meat kun je versnijden tot blokjes om te voeren of je kunt een meatcutter gebruiken om kleine blokjes te vervaardigen. Succes!

Jouw luncheon meat rig op een bedje van luncheon meat, je kan de harde tube nog op maat snijden!


Pellet chaped luncheon meat

Voor de vissers onder ons die graag willen vissen met pellet chaped blokjes luncheon meat, kan zoals net gezegd een baitpunch uitkomst bieden. Merken als Korum, Maver, Fox of Seymo leveren prima baitpunches. Door heel simpel deze aasstempels in de luncheon meat te drukken, en de ronde worst die overblijft uit de aasstempel te verwijderen en in stukjes te snijden, krijg je prima pellet chaped luncheon meat! Wie handig is kan van een stuk pvc buis heel gemakkelijk een baitpunch maken. Druk de pvc buis door de luncheon meat heen en duw de luncheon meat uit de buis. De worst die overblijft snijdt je vervolgens in stukken naar jouw wens! Een laatste tip is een simpele appelboor waarmee dit klusje ook zo geklaard is.

Een baitpunch van Maver

Hoe te voeren

Luncheon meat zit meestal in afgesloten blikken verpakt. Wanneer je de verpakking verwijdert, houdt je een stevig blok vlees over. Wil je gaan vissen met luncheon meat, dan is het aan te raden om  ook ermee te gaan voeren. Vooral onder de pen is weinig voeren beter dan veel. Hoe pakken we het voeren dan aan? In principe kun je het blok vlees met een mes in stukjes snijden. Je kan zo precies zelf bepalen hoe groot de stukjes vlees zijn. Een andere manier zijn zogenaamde meatcutters als die van MAP of Avanti. Met meatcutters kun je heel precies hele fijne of grove ( het is wat je wilt) blokjes snijden. Vooral de kleine blokjes die hieruit komen zijn fantastisch om mee te voeren.  Ik zelf kies overigens altijd voor grove stukken. Ik snijdt gerust blokjes van 25 tot 30mm. Zo kan ik de hoeveelheid witvis aardig reduceren. Luncheon meat heeft namelijk het voordeel dat jezelf kan bepalen hoe groot je voerdeeltjes worden en zo kan inspelen op witvis!

De meatcutter van MAP


Je kan de kleine blokjes luncheon meat mengen met partikels naar keuze. Ook mini of micro pellets en boilies door de mix heen, zorgt voor een attractieve mix!

Een meatcutter van Avanti


Je kan ook kiezen tegenwoordig voor kant en klare luncheon meat blokjes in verschillende smaken. Zo levert Dynamite baits twee varianten in de smaken Garlic en Spicy. Beide smaken zijn zowel verkrijgbaar in een 6mm als 10mm variant zodat er altijd een smaakje en maatje voor jouw bij zit. Ook het mengen van smaken en maten kan voor leuke vangsten zorgen!

Luncheon Meat in twee maten blokjes in twee verschillende smaken

 


Nawoord

We kunnen stellen dat er nog redelijk wat producten en middelen op de markt zijn om te vissen met luncheon meat. Mijn tip is om het eens te gaan proberen met dit aloude aas. Velen karpers zijn de afgelopen decennia gevangen op dit toch vrij simpele aas. Geef luncheon meat eens een kans!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.