Tijgernoten

De tijgernoot heeft iets dat schreeuwt naar karper! Als ik mocht kiezen uit slechts één soort aas zal ik zeker voor de -in zijn eigen natuurlijke sappen drenkende-  karpernoot kiezen. Hoewel sommigen anders beweren is de tijger door zijn krokante laagje en de zoete smaak een onwaarschijnlijk goed instant aas die op veel wateren beter scoort dan zijn grote concurrent, de boilie.

Ik denk dat de tijgernoot zo graag gegeten wordt door onze beschubte vriend omdat dit aas een natuurlijk voedsel is. Door de verschillende soorten en maten en de natuurlijke flavour zal de karper minder argwaan hebben en sneller overgaan tot azen. Wanneer ik korte sessies plan gaan er ook zeker tijgers mee! Mijn redder in nood....mijn lassie.

Geschiedenis

De aardamandelen (Cyperus esculentus) staan bij ons bekend als de tijgernoot. Het zijn aarde vruchten van grasachtige gewassen. Dit was bij de Egyptenaren al bekend.Tot op de dag van vandaag wordt deze noot alleen gekweekt in landen rond de Middelandse zee. Door de noten te persen krijg je een spijsachtige olie die je kunt drinken in bijna alle Spaanse cafés. Tijgernoten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Maar je vindt ze nu ook in Zuid-Europa, West-Afrika, Indie, Egypte en Brazilië.

cfimage
Ook 30 ponders kunnen niet van tijgers afblijven

Bereiding

Er zijn nogal wat misverstanden als het gaat over het klaarmaken van een tijgernoot. Doe je dit niet goed, dan kan een karper hier zelfs aan sterven (zegt men)! Een tijgernoot kan namelijk, mits niet goed bereid, te droog zijn, waardoor de karper hem niet kan verteren. Te veel noten kunnen dan een verstopping veroorzaken.
Met het bereiden van een tijgernoot breng je hem eigenlijk weer in zijn originele staat (voor hij werd gedroogd). Laat de noot eerst 48 uur in een emmer water weken. Je zult zien dat de noten aardig wat water opnemen en dus een stukje groter worden. Na het weken moet je ze koken. Doe dit ongeveer 45 minuten. Controleer voor de zekerheid even of ze zacht genoeg zijn door een grote noot doormidden te bijten. Wanneer dit gemakkelijk gaat en de binnenkant helemaal wit is dan is je tijgernoot klaar om te gebruiken. Giet ze af in een emmer en laat ze in hun kookvocht liggen. Voeg hier eventueel je favoriete flavours toe en klaar is Kees! Je zult zien, dat er al snel een "drapperig laagje" om de noten zal vormen. Dit is gist, een natuurlijk flavour voor de wondernoot, waar karpers dol op zijn! Mocht je een gedeelte van de noten willen invriezen dan is dit mogelijk.

cfimage
Samen met een pop-up mais, een dodelijke combinatie

Zelf tijgers kweken

Tijgernoten zijn ook gemakkelijk zelf te kweken. Hiervoor hoef je geen enorme groene vingers te hebben. Gooi simpelweg een aantal droge noten in een bak water en laat deze 24 uur wellen.  Laat ze vervolgens ongeveer een maand kiemen bij kamer temperatuur. In april  stop je ze in de grond. Dit kan zowel binnen als buiten. De plant zal het snelst groeien in humusrijke grond. In de herfst is de plant klaar om geoogst te worden.

Vissen

Het vissen met tijgernoten doe je eigenlijk op dezelfde manier als dat je bij een boilie zal doen. Simpel op de hair. Dit kan zowel pop-up, -met een kurkje erboven- of gewoon als bottem bait. Een erg groot voordeel aan tijgernoten is, dat ze erg witvis ongevoelig zijn. Dit komt omdat de noten erg hard/knapperig zijn en hierdoor andere vissen ze niet kapot krijgen.

cfimage
Tijgernoten zijn heel mooi te combineren met andere partikels


Als laatste wil ik jullie meegeven niet al te veel van deze noten te voeren. Omdat het een relatief goedkoop aas is kan ik me voorstellen dat het aantrekkelijk is meer te voeren dan je normaal met boilies zou doen. Mocht er iets in je voorbereiding niet helemaal goed zijn gegaan zal het erge consequenties kunnen hebben voor de karper. Bovendien wil je de karper hiermee lokken....niet volproppen.

Succes met dit wereld aas!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.